Śledź w sosie musztardowym – pyszny i uniwersalny

Śledzie to popularna przekąska idealna zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Duża możliwość eksperymentowania z przepisami o różnych smakach pozwala na przegotowanie pysznego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Jednym z najczęściej wybieranych opcji są śledzie w sosie musztardowym. Jak przygotować potrawę? Których składników użyć?

Śledź w sosie musztardowym – najlepsze przepisy

Przepis na śledzie w sosie musztardowym jest bardzo łatwy i nie wymaga użycia wielu składników. Co należy przygotować?

  • około 200 g śledzi matjasów (najlepiej z zalewy olejowej)
  • 3 łyżki majonezu o delikatnym smaku
  • 2 duże łyżeczki mocnej musztardy
  • 220 g słodkiej, gęstej śmietany
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 małe cebule pokrojone w małe plastry
  • 2 łyżeczki curry
śledź w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym, przepis

W pierwszej kolejności należy pokroić cebulę w cienkie plasterki, zasypać delikatnie solą i odstawić na około 15 minut. Następnie należy ugnieść plasterki delikatne ręką, żeby cebula zmiękła i puściła sok. W kolejnym kroku trzeba ostudzić plastry. Do osobnej miseczki wlewamy śmietanę, majonez, curry, kurkumę, cebulę  oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy przypraw do smaku (sól, pieprz). Warto zwrócić uwagę na smak majonezu, aby nie był zbyt kwaskowy. Teraz pora na śledzie, które należy dokładnie odsączyć z zalewy a następnie należy je dokładnie pokroić je w małe dzwonki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy dużą ilością wcześniej przygotowanego sosu musztardowego z cebulką. Tak przygotowaną przekąskę można serwować na kanapki jako potrawa na co dzień. Wyśmienity smak o lekko wykwintnej nucie w połączeniu z delikatnością sprawia, że danie równie dobrze nadaje się jako przysmak na imprezę lub święta. Dobór składników można dopasować do własnych preferencji dodając więcej musztardy lub majonezu.

Możesz również polubić…