Formy do tabliczek czekolady – jakie wybrać?

foremki do czekolady

Postanowiłeś zrobić domowe czekoladki. Nauczyłeś się, jak prawidłowo roztapiać i temperować czekoladę, i zaopatrzyłeś się w formy silikonowe do czekolady. Musisz jeszcze wiedzieć, z jakiego materiału należy wybrać formę – od tego zależy jakość i piękno Twoich przyszłych czekoladek.

Rodzaje form do czekolady i ich kształty

Foremki do czekolady są dostępne we wszystkich kształtach – okrągłe, kwadratowe, półkuliste, tabliczki czekolady, duże talerze i wielkości foremek do kostek lodu. Podjęcie decyzji o tym, jak będą wyglądać Twoje przyszłe czekoladki, nie jest zbyt trudne. 

Formy do czekolady są wykonane z różnych materiałów:

  • Wykonane z elastycznego tworzywa sztucznego;
  • Foremka silikonowa do czekolady;
  • Wykonane z poliwęglanu.

Plastikowe foremki do czekolady

Elastyczne plastikowe foremki do czekolady są niedrogie i dość łatwe w użyciu. Te formy są w większości przeznaczone do formowania tabliczek czekolady bez nadzienia. Formy z tworzyw sztucznych mogą jednak z czasem ulegać deformacji w miarę ich użytkowania.

Formy silikonowe

Foremka silikonowa do czekolady może być dostępna w wielu różnych wzorach (duży wybór znajdziemy m.in. na https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-silikonowe-do-czekolady). Tego typu foremki są dobre, ponieważ nie pochłaniają zapachów, łatwo się je czyści i można je przechowywać zwinięte, ponieważ się nie gniotą, co jest bardzo wygodne. Wyjęcie gotowych cukierków z silikonowych foremek jest bardzo łatwe.

Poliwęglanowe formy do czekolady

Dowolne kształty cukiernicze i nadzienia, figurki czekoladowe – dzięki formom z poliwęglanu można tworzyć niemal dzieła sztuki. Formy z poliwęglanu są stosowane w przemyśle czekoladowym. Są one łatwe w obróbce i niezwykle trwałe. Oczywiście kosztują one o wiele więcej niż silikon i plastik, ale jeśli myślisz o tym poważnie, użyj form z poliwęglanu.

Może Ci się również spodoba