Jak wybrać koszyk do wyrastania chleba?

Wypiekanie chleba domowymi sposobami staje się coraz popularniejsze. Nic bowiem nie jest wstanie zastąpić smaku świeżego chleba i jego chrupiącej skórki. Co więcej, domowe wypiekanie chleba daje również ogromną satysfakcję, gdyż jak wiadomo nic nie smakuje lepiej, niż własnoręcznie wykonane pieczywo.

Niemniej jednak każda gospodyni domowa wie, że niezbędne jest wyposażenie się w koszyczek do wyrastania chleba, by wypiek rzeczywiście się udał. Tak więc jaki koszyk do wyrastania chleba wybrać?

Koszyk do wyrastania chleba- jaki rozmiar?

W pierwszej kolejności trzeba wybrać rozmiar koszyka do wyrastania chleba. Tak więc jeśli zamierzamy wypiec chleb o wadze do 1 kilograma, wówczas koszyczek do chleba powinien mieć taką samą pojemność.

Oczywiście można w koszyczku garować różnorodne gramatury chleba, jednak dobranie odpowiedniej pojemności pozwoli również na to, by chleb rzeczywiście mógł wyrosnąć dokładnie tak jak powinien.

Koszyczek do chleba- materiał z jakiego został wykonany

Oczywiście wiele gospodyń odkłada chleb do wyrośnięcia w pojemniku z tworzywa sztucznego. Niemniej jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż chleb w momencie, kiedy zostanie przeniesiony na blachę szybko może ulec deformacji.

Co więcej w takim pojemniku bochenek również narażony jest na wysychanie. Tak więc materiał, z którego wykonany jest koszyk do wyrastania chleba ma ogromne znaczenie. Najlepiej sprawdzą się modele wiklinowe lub rattanowe. Umożliwią one ciastu spokojnie wyrastanie, a także uchronią go przed zmianą kształtu.

Może Ci się również spodoba