Jak wykonać kwiaty z masy cukrowej na tort?

kwiaty na tort

Kwiaty z masy cukrowej są wyjątkową dekoracją, która może przyozdobić każdy tort, a także każde inne ciasto i nadać mu prawdziwie wyjątkowego wyglądu. Co więcej, kwiaty z masy cukrowej można wykonać samodzielnie, co z pewnością sprawi nie tylko ogromną satysfakcję. Tak więc jak wykonać kwiaty na tort?

Kwiaty na tort z masy cukrowej

Masa cukrowa jest niezwykle plastycznym, a co najważniejsze jadalnym materiałem, z którego można wykonywać przeróżne dekoracje i ozdoby na torty i ciasta. Oczywiście chcąc wykonać kwiaty na tort, możemy zakupić już gotową masę cukrową (dostępna na https://sklep.polmarkus.com.pl/kwiaty-cukrowe-na-tort), bądź samodzielnie wykonać lukier plastyczny, co zajmie nam nieco więcej czasu. Masa cukrowa swoją konsystencją przypomina plastelinę, a co za tym idzie jest ona niezwykle łatwa w obsłudze i z powodzeniem można z niej wykonywać kwiaty cukrowe na tort, a także wiele innych ozdób.

Jak zrobić kwiaty cukrowe na tort?

Do wykonania kwiatów na tort tak naprawdę nie potrzeba wiele czasu, a także umiejętności cukierniczych. W pierwszej kolejności na lekko natłuszczonym blacie należy rozwałkować masę cukrową na cieniutki placek o grubości około 0,5 centymetra. Kolejno przy pomocy kieliszka do wódki należy wycinać z masy kółka. Oczywiście w zależności od rozmiaru kwiatów na tort, można posłużyć się większymi kieliszkami. Następnie pierwsze z kołek zwijamy w ciasny rulonik, a do niego doklejamy od spodu kolejne kółka formując w ten sposób płatki. Czynność tą powtarzamy do uzyskania odpowiedniej objętości kwiatów cukrowych na tort, a następnie odkładamy je do lodówki, by się schłodziły. Za pomocą zwykłego lukru, może kwiaty doczepić do tortu.

Może Ci się również spodoba