Deska do krojenia „w zasięgu ręki”.

Co to jest stojak na deski i jakie ma zastosowanie? 

Praktycznie nie ma gospodarstwa domowego, kawiarni, restauracji, baru czy hotelu, które na wyposażeniu swojej kuchni nie posiadałyby deski przeznaczonej do krojenia pieczywa, wędlin, warzyw, mięsa i innych produktów spożywczych. W wielu przypadkach takich desek jest nawet kilka, warto więc zastanowić się nad odpowiednimi dodatkowymi akcesoriami kuchennymi, które ułatwią i uproszczą nam ich przechowywanie w taki sposób, aby były zawsze pod „ręką” i w jednym łatwo dostępnym miejscu.

Taką właśnie funkcję idealnie spełnia stojak na deski do krojenia, który wykonany może być z kilku rodzajów materiału: 

  • stal nierdzewna,  
  • drewno, 
  • plastik i tworzywo sztuczne. 

Jakie są więc ich rodzaje i ich ogólna charakterystyka.

Oferta produkowanych stojaków jest na tyle szeroka, że każdy znajdzie ten dopasowany do własnych potrzeb i odpowiedni dla siebie. Te wykonane ze stali nierdzewnej stojaki na deski do krojenia to nic innego jak polerowane elektrolitycznie połączone ze sobą na różne sposoby druty, które na końcach zabezpieczone zostały gumowymi antypoślizgowymi nakrętkami, dzięki którym cały stojak idealnie przylega do podłoża i nie przemieszcza się samoczynnie. Drewniane i plastikowe stojaki są natomiast wyposażone w gumowe podkładki przymocowane do dolnej powierzchni, które również zabezpieczają je przed przesuwaniem. Stojaki mają różne kształty, dostępne są w wielu rozmiarach i kolorach, i na ogół są w stanie pomieścić do maksymalnie 6 szt. desek. Niektóre z nich, szczególnie te drewniane, posiadają dodatkową kieszonkę do przechowywania także noża, który razem z deską tworzy spójną i nierozerwalną całość. 

Może Ci się również spodoba