Patelnia Wok – wady i zalety użytkowania

Patelnia wok to rodzaj garnka, w którym przygotowuje się dania kuchni azjatyckiej. Jednak patelnia tego typu jest przeznaczona też do innych dań. Można w nim przygotować na przykład gulasz, makarony,

Funkcje patelni wok

Patelnia wok odznacza się wieloma cechami. Po pierwsze odznacza się wysoką prędkością obróbki cieplnej. Nowoczesne woki są tak samo zdolne do przygotowywania fast foodów, jak ich tradycyjni poprzednicy. Po drugie wszechstronnością użytkowania. W woku można nie tylko smażyć, takie potrawy pozwalają na duszenie, a nawet gotowanie. A jeśli patelnia jest uzupełniona rusztem, istnieje możliwość gotowania na parze. Gotując w patelni typu wok użytkownik ma gwarancje wysokiej jakości przygotowywanej żywności. Jedzenie w patelni wok gotuje się bardzo szybko, zatrzymuje się w nim maksimum przydatnych substancji. Dodatkowo smak przygotowanych potraw również będzie po prostu świetny. Patelnia wok jest łatwa w użyciu. Patelnia do woka ma wysokie boki, dzięki czemu można bez problemu aktywnie mieszać potrawy, bez obawy, że kawałki spadną na piec. Każdy wok ma mocne i wygodne uchwyty, łatwo go przenosić z miejsca na miejsce i nie ma ryzyka poparzenia.

Mocne i słabe strony gotowania w patelni wok

Patelnie wok mają liczne zalety. Do najważniejszych z nich zalicza się przygotowywanie fast foodów; możliwość gotowania kilku potraw jednocześnie; zachowanie większości składników odżywczych; dietetyka dań gotowych (w woku produkty smażone są z minimalną ilością oleju). Mimo licznych zalet patelnie typu wok mają także kilka wad. Najczęściej wskazywanymi słabymi stronami patelni wok są: nagrzewanie się uchwytów, co powoduje dodatkowe problemy i dyskomfort; duże rozmiary patelni; konieczność zakupu specjalnego ostrza; konieczność ciągłego mieszania składników i niemożność odejścia od pieca.

Rodzaje patelni wok

Patelnie wok dzieli się z uwagi na powłokę jaką są pokryte. Wyróżnia się patelnie granitowe, teflonowe, tytanowe lub emaliowane:

  • Granit. Doskonale przewodzi ciepło i umożliwia bezproblemowe gotowanie potraw.
  • Teflon. Jest to najczęstszy materiał nieprzywierający. Ale do gotowania konieczne jest używanie tylko specjalnych szpatułek, które nie rysują powłoki. Jeśli na patelni pojawią się rysy, szybko się pogorszy.
  • Tytan. Materiał uważany jest za przyjazny dla środowiska i bardzo trwały.
  • Ceramika. Trwała powłoka jest odporna na naprężenia mechaniczne, ale może pękać pod wpływem zmian temperatury.
  • Szkliwo. Nie jest to najbardziej niezawodna opcja, ponieważ emaliowane woki są wrażliwe na naprężenia mechaniczne i ekstremalne temperatury.

Może Ci się również spodoba