Masy do tortów, cukrowe i cukiernicze – słodki sposób na ciasta i desery

Przygotowanie smacznego, słodkiego deseru jest ogromnym wyzwaniem kiedy chce się połączyć wyjątkowy smak, a przy tym zachować wysoką estetykę albo nawet dekoracyjność dania. Na szczęście dostępna na rynku masa cukrowa, masy do tortów i masa cukiernicza idealnie nadają się do stworzenia profesjonalnych deserów nawet wtedy kiedy brakuje szczególnych umiejętności cukierniczych. Jak przygotować i w jakich smakołykach stosować masy?

Jakie są rodzaje mas cukrowych i mas do tortów?

W ofercie dostępnych jest wiele mas o różnorodnych kolorach oraz właściwościach. Największą popularnością cieszą się masy plastyczne, które idealnie nadają się do dekorowania tortów jako element wykończeniowy do pokrycia biszkoptu, ale sprawdzą się też świetnie jako samodzielne elementy dekoracyjne. Masy do modelowania są niezwykle praktyczne i oprócz walorów smakowych posiadają także świetne możliwości zachowania kształtu co ułatwia lepienie figurek na każdą okazję. Dodatkowo po wyschnięciu nie pękają, stwarzają więc efekt idealnie gładkiej tafli.

Najlepsze wykorzystanie masy do tortów

Masa cukrowa dzięki swoim właściwościom znajduje swoje zastosowanie głównie w przemyśle cukierniczym. Stosuje się ją jako jadalną ozdobę w:

  • Tortach weselnych
  • Tortach komunijnych
  • Tortach urodzinowych
  • Babeczkach i muffinach
  • Ciastkach

Oprócz typowych ciast na imprezach wszelkiego typu popularność zyskują tzw. słodkie stoły. Masa cukiernicza jest świetnym rozwiązaniem do dekoracji deserów na takim stole i umożliwia personalizację deserów pod charakter imprezy.

Niedrogą inwestycją możemy w łatwy sposób upiększyć nasze ciasto, a w internecie kupimy niedrogą masę cukrową.

Może Ci się również spodoba