Gdzie używać bemarów gastronomicznych?

Bemary gastronomiczne mają wiele zastosowań. Są praktyczne i przydatne, a do tego wydajnie skracają czas potrzebny do wydawania z kuchni gotowych dań. Gdzie warto ich używać? Gdzie się mogą przydać?

Imprezy w plenerze

Urządzając przyjęcie w ogrodzie, zwykle nie można liczyć na wysoką dostępność kuchni. Zdecydowanie łatwiej o prąd elektryczny, który w razie braku sieci w danym miejscu można doprowadzić za pomocą agregatu prądotwórczego. Tyle wystarczy, by podłączyć bemar gastronomiczny, który utrzyma dania w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu wszystkie potrawy będą ciepłe i gotowe do spożycia.

Szwedzki stół

W wielu restauracjach (zwłaszcza hotelowych) stawia się na rozwiązania typu szwedzki stół. Jest to przygotowanie potraw z całego menu i wystawienie ich na jednym wspólnym stole, z którego goście mogą sami komponować swoje dania. Zwykle, by uprościć to zadanie, wykorzystuje się takie – bemary gastronomiczne. Dzięki nim jedzenie jest ciepłe i smaczne nawet gdy opuściło kuchnię już jakiś czas temu. Poza tym stosowanie bemarów zapobiega sytuacjom, w których gość musi czekać na swoje danie.

W profesjonalnych kuchniach

Bemar gastronomiczny doskonale sprawdzi się w profesjonalnej kuchni. Można przechowywać w nim te elementy dań, które muszą mieć odpowiednią temperaturę w chwili podania. W bemarach można przechowywać sosy lub zupy po to, by zachować ich temperaturę, ale uniknąć nadmiernego zredukowania, które mogłoby wystąpić podczas uporczywego podgrzewania ich na kuchni. Podgrzewanie w kąpieli wodnej jest dużo subtelniejszą metodą, która zapobiega przegrzewaniu się dań oraz traceniu przez nie walorów smakowych.

Może Ci się również spodoba