Rewelacyjny sernik Gianduia

Sernik jest ciastem, które można stworzyć na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest świetny przepis na sernik z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą. Bajecznie pyszny i nie taki trudny do wykonania. Poniżej znajduje się szczegółowy opis.

Składniki na spód sernika:

   – 100 g orzechów laskowych, obranych,

   – 320 g kruchych ciastek kakaowych,

   – 100 g masła.

Składniki na masę serową:

   – 300 g orzechów laskowych, obranych i posiekanych na mniejsze kawałki,

   – 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,

   – 300 g mlecznej czekolady,

   – 500 g zmielonego tłustego twarogu w wiaderku,

   – 500 g sera mascarpone,

   – 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,

   – 1 szklanka cukru białego,

   – 5 jajek.

Polewa:

   – 80 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%,

   – 100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi,

   – cukier puder.

Przygotowanie spód:

Sernik warto wykonać w okrągłej lub kwadratowej tortownicy ze zdejmowanymi bokami. Powyższa ilość składników została przewidziana na przepis na sernik na blaszkę o średnicy 26cm. Dno należy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Ciasteczka należy wraz z orzechami posiekać na gładką masę, można wspomóc się malakserem. Do gładkiej masy należy dodać roztopione masło i raz jeszcze całość wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy, całość solidnie wklepać w blaszkę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.


Polecamy także smaczny przepis na sernik w wydaniu tradycyjnym: https://www.mniammniam.com/sernik-przepis-tradycyjny


Przygotowanie masy serowej:

Orzechy laskowe należy najpierw podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, a następnie wystudzić i obrać ze skórek. Zmielić na pastę lub posiekać drobno nożem. Do rozdrobnionych orzechów w malakserze należy dodać śmietanki i dalej mieszać aby powstała jak najbardziej gładka masa, a na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i jeszcze chwilę miksować.

Twaróg z wiaderka również należy zmiksować na gładką masę, chyba że jest on już odpowiednio przygotowany, to omijamy ten krok.

Należy nagrzać piekarnik do 180 stopni C (obie grzałki, bez termoobiegu).

Do miski miksera należy przełożyć zmiksowany na gładką masę twaróg, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować na gładką masę przez około 1,5 minuty. Do tak zmiksowanych składników należy dodawać stopniowo po 1 całym jajku i miksować na niewielkich obrotach. Kolejne jajka dodawać dopiero po całkowitym wymieszaniu się poprzedniego.

Teraz czas aby zahartować masę orzechową – kilkoma łyżkami masy serowej aby nie powstały grudki niedające się rozmieszać.

Masę serową należy włożyć do przygotowanej tortownicy, całość wyrównać łopatką. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni i piec sernik przez około 1,5 godziny.

Sernik należy wyjmować z piekarnika stopniowo, czyli najpierw wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki od piekarnika, dać sernikowi chwilę na przestudzenie, a później wyjąć go na blat, gdzie już całkiem wystygnie.

Przygotowanie polewy:

W rondelku należy zagotować śmietankę, zdjąć ją z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą polewę rozprowadzić po wystudzonym serniku. Całość można udekorować orzechami laskowymi całymi lub pokruszonymi.

Jest to przepis na efektowny sernik, który wymaga cierpliwości. Po udekorowaniu go polewą, warto wstawić go na całą noc do lodówki, aby uzyskać odpowiednio zwartą konsystencję.

Może Ci się również spodoba