Co warto wiedzieć o grillowych patelniach?

Patelnie grillowe (wejdź i zobacz jak wyglądają) już na stałe weszły do obowiązkowego wyposażenia każdej kuchni. Dzięki nim możliwe jest przyrządzenie grillowanych potraw bez udziału rakotwórczych związków chemicznych powstałych z połączenia wytopionego tłuszczu i rozgrzanych węgli. Co warto wiedzieć o tym narzędziu przed zakupem?

zdjęcie patelni do grillowania firmy Gerlach

Wskazówki przed zakupem

Decydując się na zakup patelni grillowej warto jest poznać kilka wskazówek, które pozwolą dokonać możliwie najlepszego wyboru.

Podstawową zasadą jest, aby zakupiona patelnia grillowa posiadała możliwie jak najgrubsze dno. Co prawda im grubsze, tym będzie wymagało więcej czasu na nagrzanie, jednak zapewni to bardziej równomierne przygotowanie potraw za sprawą dłuższego utrzymywania temperatury.

Bardzo wygodne jest jeśli patelnia posiada wskaźnik nagrzania. Pozwoli to po pierwsze lepiej ocenić stopień nagrzania powierzchni przed umieszczeniem na niej produktu, ale również umożliwi precyzyjniejsze ocenienie ostudzenia patelni, co ma kluczowe znaczenie po usmażeniu i przygotowywaniu jej do mycia. Należy pamiętać, że powłoka patelni grillowej jest bardzo delikatna na nagłe zmiany temperatury i szybkie schłodzenie bardzo rozgrzanej powierzchni może skutkować jej uszkodzeniem.

Może Ci się również spodoba