Tortownica silikonowa – czy to ideał?
Do niedawna praktycznie w każdym gospodarstwie domowym można było znaleźć bardzo podobne tortownice – warto spojrzeć. Różnią się one rozmiarami, ale wszystkie były wykonane z metalu. Ich przypadłością było dosyć szybkie rdzewienie i fakt, że ciasta w nich się przypalały, co powodowało konieczność wykładania tortownicy papierem.
Obecnie na rynku można znaleźć najprzeróżniejsze tortownice, które występują nie tylko w różnych kształtach i rozmiarach, ale i wykonane są z bardzo różnych materiałów. Większość z nich zapobiega przywieraniu ciasta do dna i boków tortownicy.
Tortownica silikonowa — właściwości
Jednym z nowoczesnych typów tortownic jest silikonowa. Silikon nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i jest bardzo odporny na wysokie oraz niskie temperatury. Silikonowa tortownica jest więc bardzo uniwersalna, gdyż możemy w niej nie tylko piec, ale i przygotowywać torty lodowe przechowywane w zamrażarce. Kolejną zaletą tortownic z silikonu jest to, że zajmują mało miejsca.
Rodzaje tortownic silikonowych
Tortownice silikonowe występują w dwóch wariantach — z wyjmowanym dnem oraz jednolite, w całości wykonane z silikonu.
- Tortownica z wyjmowanym dnem — składa się ona ze szklanego dna, silikonowej obręczy i zacisku utrzymującego obręcz. Zapięcie to najczęściej wykonane jest ze specjalnego, odpornego na wysoką temperaturę plastiku. Zaletą takiej budowy jest bardzo łatwe wyciąganie ciasta z formy.
- Tortownica bez wyjmowanego dna — wykonana jest z jednego kawałka silikonu. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast z owocami, które puszczają dużo soków — dzięki jednolitej formie nie ma ryzyka, że zachlapie nam się dno piekarnika.