Kuchenki indukcyjne – zalety

Pomimo tego, że technologia indukcyjna w ostatnich latach znacznie się rozwinęła, to wciąż wiele osób nie mając w domach dostępu do zasilania gazem, wybiera tradycyjne płyty elektryczne. Czy słusznie? Jakie zalety ma indukcyjna płyta grzewcza?

Rozwinięcie tradycyjnych kuchenek elektrycznych
Już w pierwszej kolejności należy wskazać, że kuchenki indukcyjne są niejako rozwinięciem tradycyjnych płyt grzewczych wyposażonych w żarnik i ocenia się, że niemal całkowicie w ciągu kilku kolejnych wyprą to rozwiązanie z rynku. Jedyną zaletą kuchenek z żarnikiem jest obecnie ich znacznie niższa cena.

Zalety indukcji
Jakie zalety mają jednak kuchenki indukcyjne? Można tutaj wskazać między innymi fakt, iż nagrzaniu ulega wyłącznie dno postawionego naczynia na polu grzewczym. Jeżeli zdejmiemy nagrzany garnek, to sama kuchenka będzie stosunkowo chłodna – nie ma możliwości parzyć się o taką kuchenkę (jest to szczególnie istotne, jeżeli w domu znajdują się małe dzieci). Jednocześnie takie rozwiązanie niesie ze sobą wymierne oszczędności w płaconych rachunkach – cała energia kuchni indukcyjnej kierowana jest na naczynie, a obok niego (jak ma to zawsze miejsce w kuchniach elektrycznych oraz gazowych).

Łączenie pół grzewczych
Kuchnie indukcyjne dają nam często również możliwość połączenia poszczególnych pól grzewczych ze sobą, a tym samym wykorzystania znacznie większych naczyń (np. podczas przygotowywania rodzinnej wigilii).

Może Ci się również spodoba