Gotowanie na parze

Alternatywą dla tradycyjnego gotowania jest gotowanie na parze. Jest to bardzo dobre rozwiązanie jeśli zależy nam na tym, aby posiłki były zdrowe i jednocześnie pełne witamin.

Czy wszystko można gotować na parze?

Tak naprawdę na parze można gotować wszystkie warzywa (jedynie pomidory mogą tracić smak), a także mięsa, szczególnie drób i cielęcina. Dzięki temu sposobowi gotowania warzywa nie tracą swoich witamin (składniki „nie uciekają” do wody), a mięso jest smaczne i soczyste. Do gotowania na parze polecane są również ryby, dzięki temu przygotowanie ryb staje się bardzo proste. A jedzenie jest bardziej aromatyczne i zawiera mniej tłuszczów.

zdjęcie garnka na parę

Czy potrzeba specjalistycznego sprzętu?

Bardzo przydatne byłyby odpowiednie zestawy do gotowania na parze, dzięki nim gotowanie będzie nie tylko zdrowe, ale także łatwe i przyjemne. Można jednak poradzić sobie bez specjalnego sprzętu. Jeśli jest możliwość można dokupić metalowe wkładki do garnków lub koszyczki, które będą działały tak jak garnki do gotowania na parze. Jest możliwość zawieszania nawet kilku na raz. Można również wykorzystać bardzo stary sposób, do którego potrzebna będzie bawełniana ścierka i garnek z wodą. Na garnku z wodą mocuje się ścierkę i gotowe.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *