Laska wanilii – właściwości i wykorzystanie

Laska wanilii przeznaczona do użycia jest miękka i intensywnie pachnąca. Aby wydobyć z niej aromatycznie ziarenka wystarczy ostry nóż i łyżeczka. Powinno się ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Tylko wówczas nie straci swoich walorów smakowych i zapachowych.

Laska wanilii – nie tylko do deserów

idealna przyprawa nie tylko do deserów

opakowanie laski wanilii

Wprawdzie pojedyncza laska wanilii ma niewielkie rozmiary, ale jest aromatyczna i bardzo wydajna. Co ciekawe podczas zakupów nie ma sensu wybierania lasek grubych i mięsistych, bo niekiedy okazuje się, że ich aromat nie jest tak dobry, jak w przypadku mniej okazałych egzemplarzy. Jak można wydobyć ziarenka i aromatyczny olejek z laski? W tym celu wystarczy ją delikatnie rozciąć ostrym nożem wzdłuż na dwie połowy. Następnie małą łyżeczką lub końcówką noża należy spokojnie wyskrobać całą zawartość strąka. W takiej formie ziarenka wanilii świetnie nadają się jako dodatek do mleka, lodów czy domowych deserów. Prawdziwa wanilia charakteryzuje się niezwykle intensywnym zapachem. W zależności od swojego pochodzenia może mieć różny aromat. Laska wanilii na ogół ma jednak zapach słodki, ale niekiedy wyczuwalne są również nuty owocowe (wanilia z Indonezji i Madagaskaru) czy anyżu (wanilia z Indonezji).

Domowy cukier waniliowy?

Aby jak najlepiej wykorzystać zakupione laski wanilii, po wyjęciu ziarenek z jej środka warto włożyć ją do pojemnika ze zwykłym cukrem. Dzięki temu nabierze on po jakimś czasie przyjemnego, waniliowego smaku. Taki cukier będzie można potem wykorzystać podczas robienia domowych deserów zamiast klasycznego cukru wanilinowego. To wersja o wiele bardziej aromatyczna, a przy tym zdrowsza. Cukier wanilinowy ma bowiem niewiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Laski wanilii są jednak stosunkowo drogie, a więc wciąż nie cieszą się należytą popularnością, a szkoda.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *