Jaką wybrać formę do tarty?

Każdego miłośnika słodkości ucieszy świeżo upieczona tarta. Jest to słodycz, która nie jest trudna w przygotowaniu. Fantastycznie pachnie i nadaje się na słodki deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jednak, aby była dokładnie wypieczona, musimy użyć odpowiedniej formy. Poniżej omówię kilka rodzajów form do tarty www.aledobre.pl.

Forma do tarty blaszana

forma do przygotowania tartyFormy wykonane z metalu są najbardziej popularne w naszych domach. Są niedrogie, lekkie i wykonane z blachy ocynkowanej lub aluminiowej.

Forma szybko się nagrzewa, a co za tym idzie, ciasto szybciej się wypieka i jest bardziej chrupiące. Niestety wadą tej blachy jest to, że szybko przywiera. Aby temu zapobiec należy dno wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, ewentualnie wyłożyć je papierem do pieczenia.

Można także wybrać formę blaszaną, która pokryta jest warstwą teflonową lub powłoką wykonaną ze stali nierdzewnej. Takie blachy nie przywierają, lecz niestety są droższe.

Forma do tarty silikonowa

Takie formy są lekkie i nie wymagają używania tłuszczu. Dzięki temu ciasto nie przywiera i możemy je łatwo wyczyścić. Ich zaletą jest odporność na wysokie i niskie temperatury. Możemy w nich zarówno piec, jak i przechowywać w lodówce czy mrozić. Forma jest elastyczna i dzięki temu możemy łatwo wyjąć z niej nasz wypiek.

Formy silikonowe dostępne są na rynku w najróżniejszych kolorach oraz kształtach. Silikon jest materiałem bardzo plastycznym, dlatego łatwo z niego wyczarować różne kształty dla form do pieczenia. Nasze ciasto dzięki takiej formie do pieczenia, może mieć najróżniejsze kształty. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Przed zakupem formy do pieczenia, warto się dobrze rozejrzeć i wybrać taką, która nam będzie odpowiadała. Wybór jest duży i zależy od tego, jakimi środkami będziemy dysponować na zakup formy do tarty.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *