Różnorodność silikonowych form do pieczenia

W ostatnich latach szczególnie dużą popularnością wśród osób pasjonujących się przeróżnymi wypiekami, cieszą się formy do pieczenia zrobione a silikonu. Mają one wiele zalet. Między innymi ciasto w nich nie przywiera i można bez problemu i uszkodzenia wyjąć je z takiej formy. Na rynku dostępnych jest wiele typów form silikonowych. Oto te, które najbardziej przydają się w domu.

Forma do tarty

Wybierając silikonowe formy do pieczenia, warto zdecydować się na formę do tarty. Jest to typ zabudowy dość niskim brzegiem, najczęściej charakterystycznie pofalowanym. Nadaje się on do wypieku tart na słono, słodko, do pizzy oraz innych ciast i placków. Bezwzględnie powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Keksówka

Wśród silikonowych form do pieczenia warto również zwrócić uwagę na keksówkę. Ta popularna foremka, jak sama nazwa wskazuje przeznaczona jest przede wszystkim do pieczenia keksów, ale nie tylko. Z powodzeniem nadaje się również do przyrządzenia innych ciast, a także na przykład do upieczenia wyjątkowych warzywnych lub strączkowych pasztetów.

Forma do muffinek

Bardzo przydatna okaże się z pewnością także forma do muffinek. Małe babeczki stanowią idealną przekąskę podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi, jednak formę przeznaczyć można również na przygotowanie innych wyjątkowych przysmaków. Świetnie sprawdzi się na przykład wtedy, gdy będziemy chcieli zaskoczyć gości fantazyjnymi, mrożonymi owocami.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *