Celebruj gotowanie z garnkiem rzymskim

Gotowanie jest centralną częścią życia i towarzyszy ludziom każdego dnia. Warto się więc postarać, aby przygotowywane posiłki były zdrowe i pyszne. Pomóc w tym może specjalne naczynie.

Garnek rzymski

garnek rzymski do pieczenia mięsaJest to naczynie do pieczenia, z silnie wypalonej, naturalnej gliny. Ścianki garnka nie są pokryte glazurą, ale są porowate i dzięki temu łatwo wchłaniają płyny. Przed użyciem naczynie moczy się około piętnastu minut w wodzie. Następnie, wkłada się do niego przygotowane jedzenie i wstawia do piekarnika. Samo pieczenie polega na tym, że woda, która wcześniej wniknęła w ścianki zaczyna parować, tworząc warstwę pary wodnej (w garnku oraz w piekarniku). Na skutek tego, pieczone danie nie wymaga podlewania tłuszczem. W ten sposób można przygotować warzywa, mięsa i ryby, ale także zapiekanki, a nawet chleb. Należy pamiętać, że garnka nie można myć detergentami.

Zalety garnka rzymskiego

Pieczenie w tym garnku sprawia, że danie jest mniej tłuste i łatwiejsze do strawienia, poza tym nie spala się, i cały czas jest soczyste (gdyż piecze się we własnym sosie). Upieczone w tym garnku mięsa będą kruche, drób miękki, a warzywa pełne aromatu. Choć przygotowanie i pieczenie może zająć dłuższą chwilę niż gotowanie „zwykłymi” metodami, zostanie to wynagrodzone bogatym smakiem potraw i ich delikatną strukturą. Dzięki garnkowi rzymskiemu można celebrować gotowanie i przygotowywać dla swojej rodziny to, co najlepsze.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *