Jak piec pizzę?

Chyba każdy smakosz dobrego jedzenia zgodzi się z tym, że dobrze przyrządzona pizza jest warta grzechu. I chociaż prawdziwy miłośnicy włoskiej kuchni zarzekają się, że prawdziwa pizza powinna być wykonana zgodnie z recepturami, to jednak każdy ma własne preferencje smakowe.

Z czym robić pizzę?

A do pizzy dodać tak właściwie można wszystko – odważniejsi kucharze potrafią przygotować taką z sosem owocowym i czekoladą.
Wśród standardowych składników do pizzy znajduje się oczywiście ser – mozzarella, lub dowolny ser żółty, pieczarki, wędliny, kurczak, salami i chyba wszystkie możliwe rodzaje warzyw.

Tak naprawdę w doborze składników do pizzy panuje dowolność i każdy może wrzucić na ciasto cokolwiek, co tylko odpowiada jego gustom.

Idealne ciasto do pizzy

Cóż, idealne ciasto nie istnieje, dlatego że każdy woli inny jego rodzaj. Niektórzy preferują pizzą przyrządzoną na grubym, puszystym cieście, inni wolą, kiedy jest ono cienkie i chrupiące. Składniki bazowe na ciasto do pizzy to mąka, woda, oliwa lub olej, sól i drożdże. Przyrządzenie ciasta bez tych ostatnich także jest możliwe.

Kamień do pizzy – czy warto?

kamień do pizzy kuchenprofi

kamień do pizzy firmy kuchenprofi

Pizzę najlepiej piec w piekarniku nagrzanym do bardzo wysokiej temperatury, nawet 250 stopni Celsjusza. W przyrządzeniu pizzy idealnej z pewnością pomoże specjalny kamień do pizzy. Nie jest to akcesorium drogie, ale niezwykle pomocne. Kamień do pizzy wystarczy nagrzać przez godzinę w nagrzanym piekarniku i ułożyć na nim pizzę. Upiecze się ona już w niecałe pięć minut, a jej spód będzie suchy i chrupiący. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by domową pizzę upiec na zwykłej blasze – także będzie pyszna!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *