Rodzaje form do pieczenia

Każda pani domu ma swój ulubiony, popisowy rodzaj ciasta, które nie ma prawa się nie udać. Przepis zna na oczywiście na pamięć, ale jak to zwykle z przepisami bywa w praktyce zawsze wprowadza się pewne zmiany i poprawki mające ostateczny wpływ na efekt finalny. Duże znaczenie ma chociażby wybór formy do pieczenia.

Najpopularniejsze i najczęściej spotykane są formy blaszane. Ich zaletą jest to, że szybko się nagrzewają. Po dłuższym czasie zaczynają rdzewieć, ale właściwa konserwacja może znacznie opóźnić ten moment. Ich odmianą są formy z powłoką nieprzywierającą (np. teflon czy greblon). Są łatwe w czyszczeniu, nie trzeba smarować ich tłuszczem, natomiast należy bardzo uważać na uszkodzenia powłoki.

Do grupy form do pieczenia wykonanych z innych materiałów należą szklane, ceramiczne i silikonowe. Formy szklane wykonuje się ze szkła żaroodpornego (najlepiej, jeśli jest ono borokrzemowe, odporne na matowienie i na szok termiczny). Formy ceramiczne działają podobnie jak szklane, mają jednak bardziej estetyczną formę i można podawać je bezpośrednio na stół. Natomiast formy silikonowe nie wymagają natłuszczania i dzięki ich elastyczności łatwo wyjąć z nich ciasto – zobacz tutaj https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-do-pieczenia. Dodatkowo są energooszczędne (wypieki wymagają mniej czasu) i zajmują mniej miejsca w szafce.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *