Barwniki spożywcze – rodzaje konsystencji

Ogromną zaletą barwników spożywczych jest fakt, że charakteryzują się one bardzo wysoką wydajnością. Kilka gramów barwnika może zabarwić nawet kilka kilogramów ciasta. Na rynku dostępne są w postaci proszku, płynu lub żelu. Każdy rodzaj ma nieco inne właściwości i może być wykorzystywany do innych celów. 

Barwniki w proszku nadają się do wszelkich rodzajów mas zawierających wodę – można je łączyć ze śmietaną, galaretką, lodami, masami cukrowymi i solnymi, itp. Są najbardziej skoncentrowane, a więc najbardziej wydajne – marcepan, wata cukrowa, lody. Nie mają wpływu na smak oraz konsystencję. Nie wpływają na zmianę smaku ani konsystencji.

Barwniki w żelu mają niską zawartość wody, dzięki czemu łatwo wyrabia się je w masy cukiernicze. Dzięki postaci pasty można je łatwo dozować, minimalizuje się także ryzyko rozlania barwnika. Są uniwersalne i łatwe w użyciu nawet dla osób bez większego doświadczenia.

Dobre barwniki spożywcze w płynie można zastosować do barwienia aerografem powierzchni ciast, kremów, śmietan oraz wszystkich aplikacji wodnorozpuszczalnych. Dzięki dodatkowi etanolu szybko odparowują z malowanej powierzchni. Mają bardzo bogatą ofertę kolorów podstawowych, można je dowolnie łączyć i rozcieńczać wodą, są również bardzo wydajne.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *