Fontanny do czekolady w akcj

Pierwsza rzecz, jaka przychodzi każdemu na myśl o słodyczach to oczywiście czekolada. W tabliczkach, w kostkach, na cukierkach, w cieście, w deserach i na wiele innych sposobów. Zdecydowanie najrzadziej widuje się czekoladę w postaci płynnej i właśnie na tym polega magia profesjonalnej fontanny do czekolady.

Fontanna jak… fontanna

Zarówno konstrukcja, jak i sposób działania fontanny jest banalnie prosta i zasadniczo nie różni się niczym od prawdziwej fontanny wodnej. Jest to po prostu zamknięty obieg czekolady w postaci płynnej. Wszystko, co spływa do misy jest zasysane na najwyższe piętro konstrukcji, po czym znów rozpoczyna swobodne spływanie tworząc słodką, cieszącą oko kaskadę. Czekoladę przygotowuje się wcześniej roztapiając ją w kuchence mikrofalowej lub w garnku z gorącą wodą.

Magia w trzech punktach

Cała magia fontanny do czekolady opiera się na bezwzględnym przestrzeganiu trzech zasad. Po pierwsze, należy bardzo starannie kontrolować proces jej rozpuszczania – przegrzanie doprowadzi do powstania wiórków, które natychmiast zapchają urządzenie. Po drugie, stała kontrola podgrzewacza i temperatury cieczy. I po trzecie, staranne wypoziomowanie całego układu, aby czekolada spływała równomiernie i można było napawać się widokiem (i nie tylko!) aksamitnej i lśniącej powłoki.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *