Patelnie ceramiczne – kto powinien mieć je w swojej kuchni?
Obecnie, kiedy panuje moda na przyrządzanie jak najzdrowszego jedzenia, wielu producentów próbuje wyjść naprzeciw tym potrzebom, oferując produkty pozwalające stworzyć jak najsmaczniejsze, a jednocześnie zdrowe potrawy. Odpowiednie akcesoria kuchenne wbrew pozorom mają ogromny wpływ na smak i jakość przyrządzanych składników. Wielu kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, zachwala patelnie ceramiczne.
Patelnia ceramiczna – dla kogo?
To odpowiedni produkt dla osób, które nie lubią smażyć na dużej ilości tłuszczu albo chciałyby całkowicie z niego zrezygnować. Patelnie ceramiczne długo trzymają ciepło i równomiernie się nagrzewają, będą więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które chciałyby w możliwie jak największym stopniu zaoszczędzić na energii. Powłoka ceramiczna nie jest jednak odporna na mycie w zmywarce, dlatego produkt ten nie spełni oczekiwań osób, które nie lubią myć akcesoriów kuchennych w zlewie.
Cena
Patelnie z powłoką ceramiczną zazwyczaj są droższe od teflonowych i należy mieć to na uwadze przy dokonywaniu zakupu. Jeśli priorytetem jest niska cena, lepiej sięgnąć po patelnię teflonową, którą można nabyć w przystępnej cenie, bez rezygnowania z jakości. Niewątpliwie jednak ceramiczne patelnie są bardziej trwałe, a co za tym idzie – nawet jeśli mają wyższą cenę, czas ich użytkowania jest zdecydowanie dłuższy.