Kuchenki indukcyjne – nowoczesna technologia gotowania

Tradycyjne kuchenki gazowe stają się coraz większym przeżytkiem. Podgrzewanie płomieniem i przepływ gazu generują pewne ryzyko wybuchu i podpalenia. Dlatego, coraz częściej sięgamy po zupełnie inne rozwiązania. Mowa tu o wolnostojących kuchenkach indukcyjnych z piekarnikiem, które  zdobywają coraz większa popularność.

Bez płomienia? Jak to działa?

Kuchenki indukcyjne wykorzystują technologię podgrzewania, która nie wymaga przepływu gazu, ani korzystania z płomienia. Proces grzewczy odbywa się tutaj dzięki wykorzystaniu elektryczności i cewki indukcyjnej, która wytwarza pole magnetyczne między garnkiem, a płytą kuchenki, w którym z kolei zachodzą prądy wirowe, dzięki, którym garnek zostaje podgrzany.

Czy warto korzystać z takiej technologii?

Dużą zaletą korzystania z kuchenek indukcyjnych jest bezpieczeństwo. Płyta indukcyjna jest stale zimna, nie nagrzewa, co zabezpiecza ją przed podpaleniem. Kolejną zaletą korzystania z tego typu urządzeń jest duża wydajność i brak utraty generowanego ciepła. Dzięki temu, gotowanie potraw na kuchence indukcyjnej jest o wiele szybsze.

Czy wszystkie garnki nadają się do takiej kuchenki?

Żeby móc cieszyć się kuchenką indukcyjną należy zakupić również specjalne garnki, tzw. garnki indukcyjne. Muszą to być naczynia z dnem wykonanym z powierzchni ferromagnetycznej.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *